Dr Romanas Savickas

Dr Romanas Savickas

Dr Romanas Savickas

Romanas Savickas je stariji profesionalac u sektoru energetike i glavni/vođa konsultant. Njegovo profesionalno iskustvo u trajanju od preko 25 godina obuhvata privatni, javni i akademski sektor na međukontinentalnom nivou, koje je ukorenjeno u teorijskom znanju i doktorskom stepenu iz oblasti energetike i termičkog inženjerstva.

Romanas Savickas razvija i upravlja projektima energetske efikasnosti i ublažavanja klimatskih promena koristeći integrisane energetske sisteme, daljinsko grejanje, daljinsko hlađenje, obnovljive izvore energije, niskougljenične tehnologije, energetsku efikasnost zgrada, digitalizaciju i tehnologije vodonika, u saradnji s nacionalnim/lokalnim vladama radi povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, on pruža obuku, izgradnju kapaciteta i druge direktne podrške nacionalnim i lokalnim vlastima, planiranje na nivou opštine, planiranje grejanja i hlađenja, identifikaciju potencijalnih političkih prilika, uključujući tehničke i finansijske procene, razvoj dugoročne energetske strategije. Aktivnosti uključuju razvoj studija tehničko-finansijske izvodljivosti, inovativnih poslovnih modela, pravnih/regulatornih/političkih procena, socioekonomskih procena, upravljanje projektima u vrednosti od 20-250 miliona dolara.

Romanas Savickas je posrednik za inovativne i digitalne energetske tehnologije, autor „Interaktivne mape stvarne potrošnje energije“ za grad Viljnus, Litvanija (pobednik prvog mesta na „Euro gradovi 2014“ za inovacije u energetici pod okriljem Povelje gradonačelnika).
Autor je više od 20 naučnih publikacija.
Godine 2019, Romanas je uvršten među Globalne energetske elite 2019. prema Smart Energy International.

REEBN