Jakup Beriš

Jakup Beriš

Jakup Beriš

Gospodin Jakup Beriš je imenovan za stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji u avgustu 2022. godine. Pre dolaska u Republiku Srbiju, bio je stalni predstavnik u Kazahstanu, gde je upravljao programom UNDP-a za ovu zemlju, sa fokusom na javne institucije, socijalnu politiku, diversifikaciju ekonomije i zelenu tranziciju, uz razvojne inicijative orijentisane ka budućnosti, koje su obuhvatale digitalizaciju, inovacije i zeleno finansiranje.

Gospodin Beriš ima 25 godina radnog iskustva u različitim međunarodnim organizacijama, kako u njihovim centralama, tako i u predstavništvima na regionalnom i državnom nivou.

Pre angažovanja u Srbiji i Kazahstanu, gospodin Beriš je vodio Regionalni program UNDP-a za arapske države sa sedištem u Amanu, Jordan, i radio je kao regionalni programski savetnik Regionalnog biroa UNDP-a za arapske države u Njujorku. Bio je na čelu tima koji je sprovodio brojne regionalne projekte u sredinama na različitom nivou razvoja, iz oblasti kao što su ekonomske integracije, društvena kohezija, borba protiv korupcije, rodna ravnopravnost, otpornost na klimatske promene i delovanje u kriznim situacijama.

Gospodin Beriš je takođe radio na visokim pozicijama u kancelariji UNDP-a u Kartumu, Sudan, tokom finalizacije Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, kao i u Amanu, Jordan, gde je vodio program usmeren na podršku razvoju javnih politika i izgradnji kapaciteta.

Pre nego što se pridružio UNDP-u, gospodin Beriš je radio za Svetsku banku, u nekoliko odeljenja u Vašingtonu, baveći se temama kao što su društveni razvoj, upravljanje i decentralizacija u Africi i na Bliskom istoku. Takođe je radio za Tursko poslovno udruženje (Turkish Business Association – TUSIAD), nevladinu organizaciju, odnosno ekspertsku grupu, koju su osnovali lideri poslovne zajednice u Turskoj, u kancelarijama ove organizacije u Istanbulu i Vašingtonu.

Gospodin Beriš je koautor poglavlja u knjigama, kao i stručnih članaka na temu upravljanja i decentralizacije, a pisao je i o političkim i ekonomskim reformama u Turskoj.

Gospodin Beriš je završio master studije u oblasti javnog upravljanja na Univerzitetu Merilend, Koledž Park, u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je osnovne studije završio sa diplomama iz dve oblasti (političke nauke/međunarodni odnosi i sociologija) na Univerzitetu Boaziči u Turskoj. Oženjen je, i ponosni je otac dvoje dece.

REEBN